Der er flere og flere danske, som køber en feriebolig i Spanien til ferieudlejning.
Hvor der tidligere var mange, som købte en feriebolig på Costa del Sol for bare at nyde solen og boligen, så er der i dag flere og flere, som går ind i markedet for at tjene penge.
Læs Q&A med boligmægler og partner i M21, Martin Juncher. Få svar på:
- hvor du skal købe bolig?
- hvor stort afkastet er på udlejning i Spanien?
Hvorfor er der flere og flere, som køber for at leje ud?
Hvor man før betalte for at komme på charterferie, kan man nu tage gratis på ferie og tjene penge på det ved at leje sin egen bolig. Det er et paradigmeskifte, der vil noget, men det kræver selvfølgelig, at man har mulighed for at finansiere en bolig.
Hvor skal man købe bolig?
Hvis man påtænker at udleje sin bolig, skal man kigge efter boliger, som ligger centralt i og omkring Marbella og Puerto Banus. Her er en stor efterspørgsel på at leje boliger hele året rundt.
Modsat Ibiza og Mallorca, hvor turisterne primært kommer i højsæsonen, har vi her en helårssæson. Det er et af de eneste steder i Middelhavsregionen, hvor turisterne kommer til hele året. Det betyder, at man får et højere afkast på sin udlejning.
Hvor stort er afkastet på udlejning?
Der er højsæson for udlejning i juli og august, men vi ser samtidig flere, som lejer bolig uden for højsæsonen og derfor er der forskellige lejepriser hen over året i de forskellige områder. Man kan tjene 5-10% om året i afkast på at leje sin bolig ud.
Vi har flere kunder, som udelukkende lejer ud og derfor har fra en til fem boliger. Det kan både være lejligheder med 2-3 soveværelser, og det kan være luksusvillaer med 4-7 soveværelser.
Vi har en kunde, som ejer 4 luksusvillaer. Han har et afkast på 6% om året på sin investering og tjener 5,5 millioner danske kroner på at leje boligerne ud.
Hvor ofte bør man leje ud for at dække omkostningerne?
Hvis man lejer ud i højsæsonen i juli og august, kan man som tommelfingerregel dække sine omkostninger for hele året. Mange mener, at det er for varmt at bruge boligen i juli og august, så derfor lejer de bolig ud i højsæsonen og får en god indtjening, og så benytter de selv boligen resten af året.
En anden tommelfingerregel er, at den indtjening, man har i juli og august – på dags- og ugebasis – er lige så høj som den indtjening, man får, hvis man lejer ud på en lang kontrakt resten af året. Det vil sige, hvis man lejer ud i 10 måneder uden for højsæsonen, har man samme indtjening, som man har i højsæsonen i juli og august. Så man kan sagtens leje ud i december og januar.
Et eksempel på prisforskellen ved udlejning i højsæson og i november-december
En luksusvilla til 1,7 mio. EURO koster 2.500 EURO om ugen i november og december. I juli og august koster samme villa 7.900 EURO – dvs. 3 gange så meget. Lejeniveauerne er op til 3 gange højere i højsæsonen end i november og december. De professionelle udlejningsselskaber opererer med 4-6 forskellige sæsoner, så ikke blot som i gamle dage en højsæson og en lavsæson.
Hvor mange køber kun for udlejning?
Man skal skelne mellem privat investering eller køb via holdingselskab. 9 ud af 10 spørger, om de kan købe igennem deres holdingselskab i Danmark. Det korte svar er ja, hvis det er ren udlejning: Det vil sige, at du ikke selv må bruge boligen. Det er dog stadig de færreste, som vælger den model, da ca. 9 ud af 10 køber privat.
Der kommer dog flere og flere af de små investorer, som vælger den rene udlejningsmodel. Køber man igennem sit selskab, giver det god mening at købe flere boliger, fordi det giver stordriftsfordele på det administrative og et større afkast. Samtidig er det nemt at sætte i system. Men så taler vi ren udlejningsforretning.
Kan M21 hjælpe med udlejning?
Ja, vi rådgiver vores kunder og hjælper med at sætte det i system.
Hvilken rådgivning tilbyder M21?
Hvad angår juridiske spørgsmål angående, om man skal købe privat eller via sit selskab, så kan vi rådgive individuelt via M21’s danske advokat Jackie Philip. Det handler jo bl.a. om skat, arv m.m. Det véd vi er afgørende for købet.
Hvad angår finansiering – om det skal være dansk eller spansk, og de spørgsmål, der er i den sammenhæng, har vi vores finansrådgiver Erik Kryger.
Angående selve købet af bolig til udlejning, så kan jeg (red. boligmægler Martin Juncher) rådgive om, hvilke steder og boliger, man bør gå efter i forhold til de mest attraktive lejepriser osv.
Få rådgivning om købe af feriebolig i Spanien
M21’s rådgivning starter i Danmark – så inden vi viser boliger frem i Spanien, rådgiver vi altid kunderne i Danmark, så de er godt klædt på og véd, om de skal købe igennem selskabet eller privat. Når der er styr på det, kan vi hjælpe med at finde den rette feriebolig i Spanien.